Etusivu Kotikissa Yhdistys Toiminta Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
    Ajankohtaista Leikkauskampanjat Näyttelyt    
   
 NÄYTTELYINFO
   
 

Valmistelut

Päätös näyttelyyn lähtemisestä on siis tehty. Sinulla on kaunis terve kotikissa ja haluat muidenkin näkevän sen kauneuden. Lisätietoja näyttelystä löydät Kotikissayhdistyksen nettisivuilta tai Kokiksen lehdestä, jossa mainitaan näyttelymaksut, viimeinen ilmoittautumispäivä, sekä muita tärkeitä tietoja.

Ensinnä, tarkista kissasi. Onko sillä näyttelypäivän aamuna ikää vähintään 3 kk.? Onko se terve? Onko rokotukset kunnossa? Onko sillä voimassa oleva kissarutto- ja flunssarokotus? Näyttelypäivän aamuna rokotus ei saa olla yli vuotta vanhempi, ja jos rokotus menee vanhaksi ennen näyttelyä, uusi rokotus on otettava vähintään 15 vuorokautta ennen näyttelyä. Jos siis näyttely on 16.11.2003, kelpaa rokotus, joka on otettu aikavälillä 17.11.2002- 1.11.2003. Kotikissanäyttelyyn ei vaadita uusintarokotusta, joten yksi rokotus riittää, mutta tietysti on järkevää tehostaa rokotus jos se vasta ensimmäisen kerran otetaan. Rokotuksesta tulee olla mukana todistus, josta ilmenee: kuka on rokotettu, milloin on rokotettu, millä on rokotettu ja kuka on rokottanut. Sellaisen saat eläinlääkäriltäsi. Lisäksi, jos kissasi on naaras, tarkastathan ettei se ole kantavana, tai jos sillä on ollut lähiaikoina pennut, niin ettei kissa eritä enää maitoa. Eli näyttelyyn osallistuva kissa ei saa imettää pentuja. Kotikissanäyttelyssä kissasi ei tarvitse olla leikattu, mutta suosittelemme silti leikkauttamaan kaikki kotikissat vahinkopentujen välttämiseksi.

Ok, rokotukset ovat siis kunnossa, sitten täytät ilmoittautumisen. Täytä se huolellisesti. Jos et tiedä jotain kohtaa kissastasi, esim. väriä tai syntymä-aikaa, kirjoita se niin lähelle oikeaa, kuin vaan pystyt. Kissan nimi, syntymäaika, sukupuoli, karvanpituus, näyttelyluokka ja väriryhmä. lisäksi omat yhteystietosi. Näyttelyluokan valitset kissasi iän perusteella. Pentu, joka on täyttänyt 3 kk, mutta on alle 10 kk ikäinen, kilpailee pentuluokassa. Jos taas kissasi täyttää näyttelyaamuna 10 kk, se menee aikuisiin, ja jos kissasi on jo yli 7-vuotias, se kilpailee veteraaneissa. Seuraavaksi valitse väriryhmä. Ohessa taulukko väreistä. Jos on epäselvyyttä värin kanssa, ota yhteyttä näyttelysihteeriin mieluiten sähköpostilla. tai puhelimitse 040-5104567 Tanja Luoma

Väriryhmä I
Yksiväriset

Väriryhmä II
kaksiväriset

Väriryhmä III
kuviokissat ilman valkoista

Väriryhmä IV
kuviokissat valkoisella

Väriryhmä V
naamiokissat

valkoinen
musta
sininen
punainen
kilpikonna

ryhmä I valkoisella
mustavalkoinen
sinivalkoinen
punavalkoinen
kilpikonnavalkoinen
valkokirjokilpikonna

ruskeatiikeri
sinitäplikäs
punatabby
kilpikonnatiikeri
hopeatiikeri
 

ryhmä III valkoisella
ruskeatiikerivalkoinen
sinitäplikäsvalkoinen
punatabbyvalkoinen
kilpikonnatiikerivalkoinen
sinihopeakilpikonnatiikerivalkoinen

Kaikki naamio- väritteiset kissat

Nyt siis lomake on täytettynä. Jos ilmoitat näyttelyyn useamman kuin yhden kissan, ja haluat ne samaan häkkiin, niin merkitse sekin ilmoittautumiseen. Jos sinulla on kolme kissaa, saat niille tuplahäkin, mutta kaksi kissaa menee vielä pieneen häkkiin. Saman perheen kissoja ei ole pakko laittaa samaan häkkiin.

Seuraavaksi tarkista kutsusta näyttelymaksu ja tilinumero. Maksa näyttelymaksu yhdistyksen tilille. Jos ilmoitat yhden kissan, on maksu 14 euroa, jos sinulla on kaksi kissaa lähdössä maksat 14 + 11 euroa, jos taas kolme kissaa 14+11+11 euroa jne... Maksu pitää olla maksettu ajoissa ennen viimeistä ilmoittautumispäivää ja ilmoittautumiskaavakkeen ja maksukuitin on oltava perillä sihteerillä viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Muista laittaa kuitti mukaan ilmoittautumiskaavakkeeseen. Kuititon ilmoittautuminen hylätään ja samoin myöhästynyt. Siis ei riitä jos postitat sen viimeisenä ilmoittautumispäivänä.

Nyt on siis ilmoittauduttu ajoissa ja mahdollisesti tilattu eläinlääkäriaika rokotuksien uusimisen vuoksi.

Seuraavaksi se häkki. Jokaiselle kissalle on varattu näyttelyyn oma häkki. Se on paikalla valmiina saapuessasi näyttelyyn. Kooltaan se on 65*65cm ja korkeudeltaan 56 cm, Häkki pitäisi sisustaa, eli peittää kankaalla kolmelta sivulta, sekä halutessasi myös katto, jolloin ainoastaan yksi seinä jää avoimeksi. Verhoiksi kelpaa vaikkapa vanha lakana, tai sitten voit ommella mitan mukaiset verhot. Häkissä tulisi olla myös alusta, siihen tehtävään kelpaa vaikkapa pyyhe. Lisäksi kissalle pitää olla mukana hiekka-astia, sekä juoma ja ruoka-astiat.

Nyt siis on esivalmistelut kunnossa. Häkkiin on tehty verhot tai vaihtoehtoisesti pyydetty yhdistykseltä verhot lainaan. Kysy niitä ajoissa koska verhoja on rajallinen määrä. Nyt siis odotellaan näyttelyvahvistus kirjettä ja itse näyttelypäivää

Näyttelyä edeltävällä viikolla saat postissa kirjeen jossa vahvistetaan osallistumisesi. Kirjeessä on lisäksi ohjeita näyttelyyn saapumiselle, kartta ja aikataulu. Lue se tarkkaan ja toimi sen mukaisesti.

Näyttelypäivä koittaa

Eläinlääkärin tarkastus on klo 8-9. Saavu sillä välillä paikalle mukana vahvistuskirje, rokotustodistus, häkkitarvikkeet sekä tietysti se kissa. Helpoin tapa tuoda kissa paikalle on tuoda se kantolaatikossa. Eläinlääkäri tarkastaa kissasi ja sen rokotukset ja kun kissasi on todettu terveeksi, saat jatkaa matkaa. Tarkastuksen jälkeen saat näyttelyluettelon, josta voit katsoa kissasi kilpailunumeron ja sen perusteella löydät kissasi häkin. Kissasi saa lisäksi kaulalapun johon merkitset kissasi kilpailunumeron. Pidä lappu kissasi kaulassa koko päivän. Kun löydät samannumeroisen häkin, kuin kissasi näyttelynumero, laita verhot paikalleen, hiekka-astia, sekä vettä ja ruokaa kupeissa häkkiin ja kissa perään. Siellä se saakin odotella vuoroaan.

Arvostelu alkaa

Jokaisella tuomarilla on apunaan assistentti, joka huolehtii siitä, että oikea kissa on oikeaan aikaan oikealla tuomarilla. Sinulle tullaan ilmoittamaan, kun kissasi vuoro on. Assistentti jakaa numerolapun kissasi häkin päälle, josta tiedät, että vuoronne lähestyy. Kissat arvostellaan numerojärjestyksessä ja kun vuorosi on, vie kissasi tuomarin pöydälle, tai anna assistentin kantaa se.

Tuomari tutkii kissasi ja sinun tehtävänäsi on varmistaa ettei kissasi karkaa pöydältä. Tässä asiassa auttaa myös tuo aikaisemmin mainittu assistentti. Jos kissallasi on kilpailija luokassa, niin odottelet tuomarin lähettyvillä sen aikaa, että tuomari on arvostellut kaikki saman luokan kissat. Sen jälkeen tuomari vertaa kissoja keskenään ja laittaa ne järjestykseen. Luokan voittanut kissa pääsee jatkoon. Hävinneiden näyttely päättyy siihen, joten kissat palaavat häkkeihin loppupäiväksi. Vaikka kissa häviääkin, sen tulee olla paikalla näyttelyn loppumiseen saakka. Voittajatkin voivat palata hetkeksi takaisin häkkeihinsä, sillä ne kutsutaan myöhemmin takaisin. N. puoli tuntia arvostelun jälkeen voit hakea kissasi arvostelusetelin palkinto pöydästä. Samalla saat myös kissasi ruusukkeen. Toisinaan setelit ja ruusukkeet jaetaan häkkeihin, mutta jos niitä ei kuulu voit tiedustella asiaa palkintopöydästä.

Parhaiden valinta eli paneeli

Kun paneeli alkaa, saapuvat assistentit hakemaan jatkoon päässeitä kissoja. Tässä vaiheessa omistajat eivät enää saa esitellä kissojaan, vaan assistentit hoitavat asian tästä eteenpäin. Jos siis tiedät kissasi päässeen paneelin, tarkasta vielä, että kaikki karvat ovat ojennuksessa ja luovuta kissasi assistentille, kun sitä tullaan hakemaan. Paneelissa kilpailevat siis tuomareiden parhaat kissat. Jokainen tuomari on valinnut omista kissoistaan parhaat, eli parhaan lyhytkarvaisen aikuisen uroksen, aikuisen naaraan, uros pennun, uros naaraan, veteraani uroksen, veteraani naaraan, sekä samat pitkäkarvaisina. Ensiksi siis tuodaan näytille tuomareiden parhaat lyhytkarva urokset, joita tuomarit tutkivat ja äänestävät niistä parhaan, joka jää taas jatkoon. Hävinneet voivat mennä häkkeihinsä. Paras uros ja naaras taas kilpailevat keskenään, ja niistä valitaan paras lyhytkarvainen aikuinen, joka taas kilpailee parasta pitkäkarvaista aikuista vastaan. Näin jatketaan kunnes löydetään näyttelyn paras aikuinen, pentu sekä veteraani.

Kun paneeli on ohi, jaetaan vielä muutama erikoispalkinto ja sitten voikin näyttelyväki poistua paikalta.

Hei, yksi juttu vielä! Näyttelyn jälkeen alkavat purkutalkoot. kaikki ovat tervetulleita auttamaan. Talkooporukkaa ei koskaan ole liikaa, ja mitä enemmän on väkeä, sitä nopeammin pääsee myös näyttelyn järjestänyt väki kotiin.

Taas on vietetty mukava päivä kissa ihmisten kanssa. On ehkä saatu uusia ystäviä ja häviöstä huolimatta yleensä kaikilla on ollut mukavaa. kotikissanäyttelyt eivät ole vakavaa puuhaa, ja tärkeintä onkin viettää mukava päivä mukavien ihmisten, ja nimenomaan samanhenkisten ihmisten kanssa.
Tietysti tullaan sitten uudestaan, eikö?

 

 
  Takaisin Näyttelyt -sivulle
   
          sivun alkuun

 

©TessuNet