Etusivu Kotikissa Yhdistys Toiminta Jäseneksi Linkit Yhteystiedot
  Kotikissa lainsäädännössä      
   
 KOTIKISSA  
   
 

Ihminen jakaa kesykissat usein rotukissoihin ja "tavallisiin" kissoihin.
Rotukissalla on aina rekisterikirja. Kaikista kesykissoista, joilla ei ole
rodun todistavia rekisteripapereita, voidaan käyttää nimitystä kotikissa.

Kotikissa on joko ns. maatiainen tai sekarotuinen kissa.
Maatiainen on jalostamaton kesykissa, johon ei ole sekoittunut mitään rotua. Kissaa, jonka emo tai isä on rotukissa, ei pidä nimittää maatiaiseksi. Tällainen  rekisteröimätön kissa on aina kotikissa.

Sekä kotikissoja että maatiaisia on lyhyt- ja pitkäkarvaisia; suvussa ei tarvita rotukissaa, jotta kissasta tulee puolipitkä- tai pitkäkarvainen, vaan pitkäkarvageeniä esiintyy paljon myös kotikissoilla. Kotikissa voi olla rotukissan näköinen, mutta kissaa ei pidä mennä sanomaan vain sillä perusteella esim. norjalaiseksi metsäkissaksi.

   
 

Oli kissa sitten koti- tai rotukissa, se on ensisijaisesti kotinsa vastuulla oleva lemmikki ja perheenjäsen. Kissa vaatii jokapäiväistä huolenpitoa. Huolenpitoon kuuluu kissalle sopivan ja riittävän ruokinnan, sopivan asuinpaikan sekä asianmukaisten tarvikkeiden lisäksi sekä fyysisestä että psyykkisestä terveydestä huolehtiminen ja mahdollisten ongelmien asiallinen hoitaminen.

   
 

Kissan perusterveydenhoito koostuu säännöllisistä madotuksista, ennaltaehkäisevistä rokotuksista sekä
muusta terveyden ylläpidosta ja tarkkailusta. Kissa tarvitsee myös psyykkisesti sopivat olosuhteet: riittävästi seuraa, virikkeitä ja luontaisen käyttäytymisensä toteuttamismahdollisuuksia. Kissan omistajan
vastuisiin kuuluu valvoa kissan turvallisuutta ja ehkäistä kissasta mahdollisesti aiheutuvia
haittoja ympäristölle, esim. kissan ulkoillessa.

Kissan hankkiminen ja siitä vastuun ottaminen on tarkkaan harkittava asia. Kissa vaatii huomattavasti huolenpitoa ja kustannuksia ja voi elää reilusti yli 20 vuotta, joten omistajan vastuu on suuri. Vastuun kanssa vaa'assa painaa hyvinvoivan kissaystävän tuottama rajaton ilo ja hyöty. Perinteisen hiirten ja muiden haitallisten vierailijoiden kurissa pitämisen lisäksi kissaan on yhdistetty muitakin ihmistä hyödyttäviä asioita. Monet tutkimukset kertovat, että kissaseura voi olla huomattavaksi hyödyksi
ihmisen terveydelle mm. mielenterveyden kohentajana sekä fyysisten stressioireiden vähentäjänä ja vaivojen ennaltaehkäisijänä.

Kotikissa on hyvä ystävämme ja ansaitsee arvostusta ja huolenpitoa sen mukaan.

   
   
©TessuNet